Om os
Hvem er vi?
Vi er et EU-agentur, der blev oprettet i 2002 med henblik på at være en upartisk leverandør af videnskabelig rådgivning til risikostyringsansvarlige og kommunikere om de risici, der er forbundet med fødevarekæden. Vi samarbejder med interesserede parter om at fremme sammenhængen i EU's videnskabelige rådgivning. Vi udgør det videnskabelige grundlag for love og bestemmelser, der skal beskytte de europæiske forbrugere mod fødevarerelaterede risici – fra jord til bord.
Sådan arbejder vi
Kernen i vores aktiviteter er at indsamle, vurdere og integrere videnskabelig dokumentation for at besvare spørgsmål om risici. Resultatet af vores arbejde er videnskabelig rådgivning til de risikostyringsansvarlige, som er udarbejdet i fællesskab af uafhængige eksperter og EFSA's medarbejdere. Alt, hvad vi gør, er styret af vores værdier om topkvalitet, uafhængighed, åbenhed, ansvarlighed og samarbejde. Gennemsigtigheden i vores processer giver sammen med vores engagementsaktiviteter interesserede parter mulighed for at granske vores arbejde og interagere med os i en åben dialog på lige fod. Vi kommunikerer om risici i fødevarekæden uafhængigt og på en måde, der opfylder vores målgruppes behov. Sammen med vores partnere i medlemsstaterne opbygger vi det europæiske videnøkosystem for fødevaresikkerhed og garanterer dermed sikre fødevarer som grundlag for sund kost og bæredygtige fødevaresystemer.
Hvem vi samarbejder med
Individuelle eksperter og kompetente organisationer er vores vigtigste videnpartnere. For at styrke disse forbindelser samarbejder vi intensivt med medlemsstaternes risikovurderingsorganisationer via det rådgivende forum, de nationale kontaktpunkter og vores videnskabelige netværk. På samme måde samarbejder vi med andre EU-agenturer, internationale organisationer og risikoanalytikere i tredjelande for at øge det opsøgende arbejde og den fælles indvirkning på fødevaresikkerheden. EU-borgerne er dem, der i sidste ende drager fordel af vores arbejde: vi samarbejder med dem og vores interessenter gennem en lang række platforme og fora.
Størstedelen af EFSA's arbejde udføres som respons på anmodninger om videnskabelig rådgivning fra Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentet og EU-medlemsstaterne.
Vi udfører også videnskabeligt arbejde på eget initiativ, især for at undersøge nye problemer og nye farer og for at ajourføre vores vurderingsmetoder og tilgange. Dette kaldes "selvpåførte opgaver".
- EFSA tilrettelægger sit arbejdsprogram – årligt og flerårigt – i henhold til prioriteter, der er aftalt med Europa-Kommissionen og andre partnere, under hensyntagen til de tilgængelige ressourcer.
- Vi rådfører os tæt for at sikre, at vores program supplerer vores partneres – især de nationale myndigheder og fødevaresikkerhedsinstanserne i EU-medlemsstaterne – og for at undgå overlapning og dobbeltarbejde.
- EFSA's videnskabelige rådgivning leveres for størstedelen af dens videnskabelige paneler og videnskabelige komité, hvis medlemmer udpeges ved en åben udvælgelsesprocedure.
- EFSA's medarbejdere kan også frembringe videnskabelige output på vegne af agenturet, således peerreviews af vurderingen af aktivstoffer i pesticider eller svar på hasteanmodninger om rådgivning. EFSA's medarbejdere overvåger og analyserer også oplysninger og data om biologiske farer, forurenende kemiske stoffer, fødevareforbrug og nye risici.
Principper og praksis
EFSA følger en række principper og praksisser, der er rettet mod at sikre en høj kvalitet i vores arbejde. Disse er:
- Forpligtelse til åbenhed og gennemsigtighed i alt vores arbejde.
- Udvikling af et omfattende sæt gode praksisser for risikovurdering som rettesnor for arbejdet i vores videnskabelige komité og videnskabelige ekspertpaneler.
- Et kvalitetsstyringssystem (QMS), der løbende overvåger og styrker kvaliteten af EFSA's videnskabelige arbejde. Dette omfatter systemer til selvevaluering og kundefeedback, som sikrer, at de videnskabelige processer konsekvent udvikles og løbende forbedres. EFSA's kvalitetsstyringssystem er tildelt et ISO 9001:2015-certifikat, den internationale standard for kvalitetsstyring.
- Gennemgange og inspektioner udført af en intern revisor, som rapporterer til EFSA's bestyrelses revisionskomité, der rådgiver den øverste ledelse om mulige forbedringer af arbejdspraksis.
- Ekstern evaluering: EFSA's oprettelsesforordning pålægger autoriteten at foretage uafhængige eksterne evalueringer af sit eget arbejde og sin arbejdspraksis. På grundlag af disse evalueringer udarbejder bestyrelsen anbefalinger for EFSA's fremtidige styringsplaner og strategier. Den tredje og seneste evaluering blev udført i 2018 og dækkede perioden 2011 til 2016.
- Et sundheds-, sikkerheds- og miljøstyringssystem (HSE), der sigter mod løbende at forbedre arbejdsforholdene og sikre en bæredygtig forretning. Regelmæssige tredjepartsrevisioner bekræfter, at systemet er fuldt ud afstemt med de relevante standarder og regler på området (dvs. BS-OHSAS 18001:2007, ISO 14001:2015 og EMAS-forordningen).
Derudover er autoriteten juridisk bundet af EU-lovgivningen om spørgsmål som offentlig aktindsigt.