Tillgänglighetsutlåtande
Detta är ett tillgänglighetsutlåtande för efsa.europa.eu från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.
I den europeiska standarden för tillgänglighet för IKT-produkter och IKT-tjänster, EN 301 549, fastställs krav för formgivare, utvecklare, innehållshanterare och kundstöd när det gäller att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar. Efsa har låtit en extern utvärderare göra en professionell tillgänglighetsgranskning som kommer att genomföras regelbundet i framtiden för att säkerställa tillgängligheten på Efsas webbplats.
Vissa delar av Efsas webbplats (som anges under ”Begränsningar och alternativ”) uppfyller inte till fullo tillgänglighetsstandarden EN 301 549 v 3.2.1, och vi arbetar för närvarande med att åtgärda detta.
Kompatibilitet
Efsas webbplats har utformats och testats för att vara kompatibel med följande tekniska hjälpmedel:
- Chrome-webbläsaren med skärmläsaren JAWS.
- Safari-webbläsaren med skärmläsaren VoiceOver.
- Chrome-webbläsaren för Android med skärmläsaren TalkBack.
Webbplatsens överensstämmelse med tillgänglighetsstandarden EN 301 549 är beroende av att html, CSS, JavaScript och WAI-ARIA fungerar med webbläsaren och eventuella hjälpmedel eller insticksprogram som är installerade i din dator.
Synpunkter och klagomål
Om du stöter på andra hinder för tillgängligheten på Efsas webbplats än dem som anges under ”Begränsningar och alternativ”, eller om du snabbt behöver information som för närvarande inte finns i ett tillgängligt format, kontakta oss på accessibility [at] efsa.europa.eu Kom ihåg att ange den webbsida eller fil där tillgänglighetsproblemet finns. Vi strävar efter att svara på dina synpunkter inom två arbetsdagar.
Begränsningar och alternativ
Nedan finns en lista över kända tillgänglighetsproblem som vi arbetar aktivt för att lösa. För vissa finns det kända alternativ som beskrivs tillsammans med problemen. Andra arbetar vi med att lösa och ber om ursäkt för eventuella olägenheter som problemen orsakar.
Allmänt
- Vissa bildtextalternativ ger inte tillräcklig information eller saknas.
- Inbäddade insticksprogram för YouTube och Twitter och deras innehåll uppfyller inte tillgänglighetskraven till fullo.
- Dokument som inte är html-dokument och som kan laddas ner från webbplatsen uppfyller inte till fullo tillgänglighetskraven.
- Löst: De flesta statusmeddelanden läses inte automatiskt upp av skärmläsarna. Du kan också gå till meddelandet för att lyssna på det.
- Löst: Framför allt på mobilwebbläsare kan det hända att innehållet inte alltid förstoras som det ska.
- Löst: Tangentbordets fokus flyttas ibland automatiskt till början av sidan, till exempel när värdena i vissa filter ändras.
- Löst: När modaldialoger är öppna kan det hända att fokus för tangentbordet och skärmläsaren hamnar nedanför modalen.
- Löst: Vissa av texterna i infografiken kan vara svåra att se.
- Löst: Infografik saknar textalternativ.
- Löst: Vissa sidor kan endast nås genom huvudmenyn.
- Löst: Det kan hända att skärmläsaren TalkBack gör fel när den läser upp vissa datum för evenemang. Den kan kasta om månader och dagar och till exempel säga ”första februari” i stället för ”andra januari”. Du kan också öppna evenemanget och kontrollera fältet ”Datum” under rubriken.
Länkar
- I vissa fall ger enbart länktexten inte tillräcklig information. Betydelsen kan framgå av sammanhanget.
- Vissa länkar kan innehålla upprepade eller onödiga titeltexter.
- I listor över dokument eller artiklar kan flera närliggande texter vara länkade till samma sida.
- Löst: Det kan hända att länkar under ”Relaterade ämnen” inte kan aktiveras med röstkommando. Ämnena kan också hittas på sidan med ämnen.
- Löst: Inte alla länkar till dokumentfiler är markerade med respektive ikoner (t.ex. pdf-ikoner).
- Löst: Listorna med länkar är inte alltid markerade som listor på ett maskinläsbart sätt.
- Löst: Knappar för delning på sociala medier har inga textalternativ och kan inte användas med tangentbord.
Mobilanvändning
- Vissa bilder i artiklar kan vara för små för att ses på mobilen. Du kan också visa artikeln på en enhet med större skärm.
- Löst: Mobilmenyn fungerar inte fullt ut tillsammans med tekniska hjälpmedel eller tangentbord. Du kan också använda sökfunktionen för att komma till sidan du önskar eller använda skrivbordsversionen av webbplatsen.
- Löst: Den valda funktionen i mobilmenyn kan vara svår att se. Du kan också stänga menyn och gå till den första rubriken på sidan där ämnet för sidan vanligen beskrivs.
- Löst: På iPhones kan det hända att knappen ”Skrolla till toppen” inte flyttar fokus för tangentbordet som den ska.
Rubrik
- Det kan hända att sökrutans resultat inte kan markeras med skärmläsaren JAWS. Du kan också klicka på ”Sök” och gå till resultaten som visas på sidan för ”Sök”.
- Löst: Språkvalsfunktionen kan vara obekväm att använda med skärmläsare.
- Löst: Huvudmenyns undermenyer kan vara obekväma att använda med mus.
- Löst: För att gå in på undermenyerna i huvudmenyn med tangentbord måste du kombinera piltangenterna och tabben.
- Löst: Det kan hända att undermenyerna på stationära datorer inte kan öppnas med vissa skärmläsare. Det är möjligt att gå till de flesta sidorna i undermenyn från de sidor som listas i huvudmenyn. Du kan också hitta de flesta sidor med hjälp av sökrutan i sidhuvudet.
- Löst: Undermenyn under ”Samverka” kan vara svår att läsa. Undermenyn består av delarna Karriär, Upphandling, Bidrag, Begäran om uppgifter, Samråd, Observatörer, Forskningsplattform och Berörda parter.
- Löst: Länken ”Hoppa till huvudinnehåll” fungerar inte med skärmläsaren JAWS.
Godkännande av kakor
- Dialogrutan för godkännande av kakor är det sista elementet på sidan.
- Knappen för att stänga dialogrutan för godkännande av kakor kan inte användas med tekniska hjälpmedel eller tangentbord. Du kan också godkänna integritetspolicyn, så kommer rutan att stängas automatiskt.
- Texten i dialogrutan för godkännande av kakor motsvarar inte webbläsarens inställningar för ord, bokstäver, rader eller styckesavstånd.
- Språkvalsfunktionen för dialogrutan för godkännande av kakor kan vara obekväm att använda med tekniska hjälpmedel eller tangentbord.
Filter
- De valda och fokuserade alternativen i funktionen för filterval ser likadana ut.
- Det kan hända att kalendern i filtret ”Datum” inte kan användas med tekniska hjälpmedel eller tangentbord. Du kan också skriva in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD i fälten ”Från” och ”Till” framför kalendern.
- Veckodagarna och pilarna i kalendern med datumfiler kan vara svåra att se. Veckan börjar med måndag. Det finns pilar på båda sidorna av månaden: med vänster pil går du tillbaka och med höger pil framåt bland månaderna.
- Löst: Etiketten och det alternativ som valts i funktionen ”Sortera efter” har inte markerats som valda på ett maskinläsbart sätt och kan vara svåra att använda med tekniska hjälpmedel. Resultaten sorteras automatiskt efter relevans.
- Löst: Det kanske inte är tydligt för dig som använder skärmläsare att du kan ta bort valda filtertaggar genom att klicka på dem. Du kan också klicka på ”Återställ alla” framför de valda filtertaggarna för att ta bort alla.
Automatisk ifyllning
- Löst: Knappen för automatisk ifyllning är felmärkt och det kan vara svårt att läsa på den. Om du klickar på den öppnas ett sökfält med en funktion för automatisk ifyllning.
- Löst: Automatisk ifyllning kan vara svår att använda med tekniska hjälpmedel och tangentbord.
Definitioner och förkortningar
- Löst: Vissa artiklar innehåller bestämda ord (kursiverade och understrukna) vars definitioner kanske inte kan öppnas. Du kan också hitta definitionerna av orden i ordlistan.
- Löst: För vissa förkortningar finns det inga definitioner. Till exempel betyder ”asc” ”ascending” (uppåtgående) och ”desc” betyder ”descending” (nedåtgående).
Problem som uppstår på en viss sida
- Det är möjligt att filtren på Eurobarometer-sidan inte kan användas med skärmläsaren JAWS. Sökfältet kan inte tömmas med tekniska hjälpmedel eller tangentbord.
- Kartan på Eurobarometer-sidan är endast kopplad till sin teckenförklaring genom färg och kan vara svårläst på grund av låg färgkontrast.
- På mobiltelefoner kan du bara flytta kartan på Eurobarometer-sidan genom att dra den med fingret eller en pekare. Kartan kan inte flyttas med tangentbord. Om du klickar på ”hem” zoomar du ut för att visa hela kartan.
- Löst: På sidan med ordlistan är den valda bokstaven i alfabetet inte markerad som vald på ett maskinläsbart sätt och kan också vara svår att urskilja med blotta ögat. Du kan också gå till den andra rubriken på sidan där den valda bokstaven visas.
- Löst: På sidan om styrelseledamöterna är det utvalda värdet i filtret för ”roll” inte synligt när filtret är stängt. Det automatiskt inställda värdet är ”Alla ledamöter och suppleanter”.
- Löst: På startsidan kan inte banderollerna ändras med tekniska hjälpmedel eller tangentbord. Banderollerna ändras automatiskt och det går inte att permanent hindra dem från att ändras. Banderollerna kan vara förvirrande eller obekväma att använda för dig som använder skärmläsare. Du kan också hitta de senaste nyheterna på sidan för nyhetsrummet nedanför filteravsnittet.
- Löst: På sidan om klimatförändringar, finns innehåll som endast är avsett för video och startar automatiskt i de flesta webbläsare. Det kan hända att du inte kan spela upp videon på iPhone. I videon finns transkriptioner av text som du kan öppna genom att klicka på ”Transkription”.