EU-institutioner och EU-byråer
Efsa har regelbundna kontakter med riskhanterare och beslutsfattare i EU:s system för livsmedelssäkerhet: Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och EU:s medlemsstater. De är de viktigaste användarna av Efsas vetenskapliga utlåtanden.
Efsa har också kopplingar till andra EU-byråer och EU-organ som utför vetenskapliga bedömningar, forskning och datainsamling på områden som rör Efsas arbete, t.ex. kemikaliesäkerhet, mikrobiologisk säkerhet, foder, miljö, människors och djurs hälsa.
EU-institutioner: riskhanterare och beslutsfattare
EU:s riskhanterare utformar EU:s politik och fattar beslut om förebyggande och kontroll av risker längs livsmedelskedjan, även i internationella sammanhang såsom handel.
- De antar eller ser över EU-lagstiftningen om livsmedels- eller fodersäkerhet, beslutar om de ska godkänna reglerade ämnen som bekämpningsmedel och livsmedelstillsatser, eller utformar ny politik, t.ex. på nya områden som kloning eller syntetiska livsmedel.
- Efsas dialog med EU:s riskhanterare säkerställer att dess vetenskapliga rådgivning är användbar, lämplig och utgör en solid vetenskaplig grund för riskhantering i livsmedelskedjan, både under normala omständigheter och under livsmedelsrelaterade nödsituationer. Våra vetenskapliga yttranden och råd stöder riskhanterare och bidrar ofta direkt till särskilda politikområden och EU-lagstiftning.
- Europeiska kommissionen spelar en central roll i riskhanteringen på EU-nivå och är den institution som oftast begär vetenskapliga råd från Efsa. Efsa samarbetar med kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet (GD Hälsa och livsmedelssäkerhet) för att diskutera de specifika kraven i förfrågningar, prioritera vetenskapligt arbete och bidra till att hålla lagstiftningens tidsfrister. GD Hälsa och livsmedelssäkerhet är företrätt i Efsas styrelse och dess tjänstemän deltar regelbundet som observatörer i myndighetens möten om vetenskap och med berörda parter.
- Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI-utskottet) spelar en viktig roll i lagstiftning som rör de flesta områden inom livsmedelssektorn som omfattas av Efsa. Varje år informerar myndighetens verkställande direktör ENVI-utskottet om myndighetens senaste arbete och framtida prioriteringar samt besvarar frågor från ledamöter av Europaparlamentet.
- Efsa inbjuds också till relevanta möten i andra utskott (för jordbruk och landsbygdens utveckling, inre marknaden och konsumentskydd samt budgetkontroll) för att lämna synpunkter till parlamentet i vetenskapliga frågor inom sina expertområden.
EU-byråer, rådgivnings- och forskningsorgan
Efsa och andra EU-organ samarbetar regelbundet om gemensamma vetenskapliga resultat och utbyter stöd eller vetenskapliga data för att tillföra material till varandras arbete.
- Efsa tillhör nätverket av EU-byråer, som tillhandahåller ett forum för utbyte av åsikter och erfarenheter i frågor av gemensamt intresse och ny utveckling.
- Efsa är medlem i EU-byråernas nätverk för vetenskaplig rådgivning (EU-Ansa).
Efsa har samarbetsavtal (”samförståndsavtal”) med sina tre huvudsakliga EU-byråpartner:
- Europeiska läkemedelsmyndigheten – för att utöka samarbetet inom närliggande områden (t.ex. veterinärmedicinska läkemedel) och optimera riskbedömningsmetoderna i hela EU.
- Europeiska kemikaliemyndigheten – för att vidareutveckla informationsutbyte, samarbete och ömsesidig förståelse samt etablera arbetsrutiner för ämnen som rör livsmedelssäkerhet.
- Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar – för att öka samarbetet och utbytet av vetenskaplig information om livsmedelssäkerhet, smittsamma sjukdomar, förebyggande av infektionssjukdomar och hantering av nödsituationer.
- Efsa har undertecknat flera samarbetsavtal med Europeiska kommissionens interna forskningstjänst, Gemensamma forskningscentrumet, för att stärka samarbetet inom områdena livsmedels- och fodersäkerhet, djurs hälsa och välbefinnande, växthälsa och nutrition.
- Efsa undersöker för närvarande samarbete med EES inom områdena miljöriskbedömning.
Efsa delar vetenskaplig information med Europeiska kommissionens föreskrivande kommittéer, både ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder och de två ständiga kommittéerna för icke-livsmedelsprodukter (om konsumentsäkerhet och hälsa, miljö och nya risker). Kommissionen har offentliggjort riktlinjer för denna typ av vetenskapligt samarbete.
Dokument
- Memorandum of Understanding between EFSA and EMA
- Memorandum of Understanding between EFSA and ECHA
- Memorandum of Understanding between EFSA and ECDC
- Collaboration agreement between EFSA and JRC
- Guidelines for sharing scientific data between EU agencies and the Scientific Committees
- Interagency Scientific Cooperation - 2015 Annual Report