Θεσμικά όργανα και οργανισμοί της ΕΕ
Η EFSA έχει τακτικές επαφές με υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων και φορείς λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του συστήματος ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτοί αποτελούν τους βασικούς χρήστες των επιστημονικών συμβουλών της EFSA.
Η EFSA διαθέτει επίσης δεσμούς με άλλους οργανισμούς και φορείς της ΕΕ που ασχολούνται με τη διενέργεια επιστημονικών αξιολογήσεων, την έρευνα και τη συλλογή δεδομένων σε τομείς που σχετίζονται με τις εργασίες της EFSA, π.χ. τη χημική ασφάλεια, τη μικροβιολογική ασφάλεια, τις ζωοτροφές, το περιβάλλον, την υγεία ανθρώπων και ζώων.
Θεσμικά όργανα της ΕΕ: υπεύθυνοι διαχείρισης κινδύνων και φορείς λήψης αποφάσεων
Οι υπεύθυνοι διαχείρισης κινδύνων της ΕΕ χαράσσουν ευρωπαϊκές πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο των κινδύνων κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας, μεταξύ άλλων εντός διεθνών πλαισίων, όπως λ.χ. του τομέα του εμπορίου.
- Εκδίδουν ή αναθεωρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων ή των ζωοτροφών, αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν ρυθμιζόμενες ουσίες, όπως φυτοφάρμακα και πρόσθετα τροφίμων, ή αναπτύσσουν νέες πολιτικές, για παράδειγμα, σε αναδυόμενους τομείς όπως η κλωνοποίηση ή τα συνθετικά τρόφιμα.
- Ο διάλογος της EFSA με τους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων της ΕΕ διασφαλίζει ότι οι επιστημονικές συμβουλές της είναι χρήσιμες, έγκαιρες και παρέχουν μια στέρεη επιστημονική βάση για τη διαχείριση του κινδύνου της τροφικής αλυσίδας, τόσο υπό κανονικές συνθήκες όσο και κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και συμβουλές μας υποστηρίζουν τους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων και συχνά τροφοδοτούν άμεσα συγκεκριμένες πολιτικές και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαχείριση του κινδύνου σε επίπεδο ΕΕ και αποτελεί τον βασικό αιτούντα των επιστημονικών συμβουλών της EFSA. Η EFSA βρίσκεται σε επαφή με την Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ΓΔ SANTE) της Επιτροπής και συζητά μαζί της τις ειδικές απαιτήσεις των αιτημάτων, θέτει προτεραιότητες ως προς τη διεξαγωγή των επιστημονικών εργασιών και συμβάλει στην τήρηση των νομοθετικών προθεσμιών. Η ΓΔ SANTE εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο της EFSA και οι υπάλληλοί της παρίστανται τακτικά ως παρατηρητές στις επιστημονικές συνεδριάσεις και στις συνεδριάσεις των ενδιαφερόμενων μερών της Αρχής.
- Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (Επιτροπή ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη νομοθεσία που αφορά τους περισσότερους τομείς του τομέα των τροφίμων που καλύπτει η EFSA. Κάθε χρόνο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής ενημερώνει την Επιτροπή ENVI σχετικά με το πρόσφατο έργο της Αρχής και τις μελλοντικές προτεραιότητες και απαντά σε ερωτήσεις των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
- Η EFSA προσκαλείται επίσης σε σχετικές συνεδριάσεις άλλων επιτροπών (γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών, δημοσιονομικού ελέγχους) και προσφέρει στοιχεία στο Κοινοβούλιο σχετικά με επιστημονικά ζητήματα στους τομείς εμπειρογνωσίας της.
Οργανισμοί, συμβουλευτικοί και ερευνητικοί φορείς της ΕΕ
Η EFSA συνεργάζεται σε τακτική βάση με άλλους οργανισμούς της ΕΕ όσον αφορά κοινά επιστημονικά αποτελέσματα και ανταλλάσσει με αυτούς υποστηρικτικά και επιστημονικά δεδομένα για χρήση κατά τη διάρκεια των εργασιών τους.
- Η EFSA είναι μέλος του δικτύου των οργανισμών της ΕΕ, το οποίο παρέχει ένα φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και νέες εξελίξεις.
- Η EFSA είναι μέλος του δικτύου των οργανισμών της ΕΕ για την παροχή επιστημονικών συμβουλών (EU-ANSA).
Η EFSA έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας («μνημόνια συμφωνίας») με τους τρεις βασικούς της εταίρους από οργανισμούς της ΕΕ:
- Τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων —με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία σε συναφείς τομείς (π.χ. κτηνιατρικά φάρμακα) και τη βελτιστοποίηση των προσεγγίσεων εκτίμησης κινδύνου σε ολόκληρη την ΕΕ.
- Τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων —με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της ανταλλαγής πληροφοριών, της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης, τη θέσπιση εργασιακών πρακτικών για τις ουσίες που εντάσσονται στο πλαίσιο της ασφάλειας των τροφίμων.
- Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων —με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τις μεταδοτικές νόσους, την πρόληψη λοιμωδών νόσων και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
- Η EFSA έχει υπογράψει διαδοχικές συμφωνίες συνεργασίας με την εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κοινό Κέντρο Ερευνών, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων, της υγείας των φυτών και της διατροφής.
- Η EFSA διερευνά επί του παρόντος το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΕΟΠ σε τομείς της εκτίμησης περιβαλλοντικού κινδύνου.
Η EFSA ανταλλάσσει επιστημονικές πληροφορίες με τις Κανονιστικές Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο με τη μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών, όσο και με τις δυο διαρκείς επιτροπές για τα μη εδώδιμα προϊόντα (όσον αφορά την ασφάλεια των καταναλωτών και τους κινδύνους για την υγεία, το περιβάλλον και τους αναδυόμενους κινδύνους). Για το συγκεκριμένο είδος επιστημονικής συνεργασίας η Επιτροπή έχει προβεί στη δημοσίευση κατευθυντήριων γραμμών.
Έγγραφα
- Memorandum of Understanding between EFSA and EMA
- Memorandum of Understanding between EFSA and ECHA
- Memorandum of Understanding between EFSA and ECDC
- Collaboration agreement between EFSA and JRC
- Guidelines for sharing scientific data between EU agencies and the Scientific Committees
- Interagency Scientific Cooperation - 2015 Annual Report