Luotettavaa tiedettä
Riippumattomuus on yksi EFSAn keskeisistä arvoista. Elintarviketurvallisuusviranomainen on sitoutunut turvaamaan strategiansa mukaisesti asiantuntijoiden, henkilöstön, menetelmien ja tietojen riippumattomuuden ilman epäasianmukaista ulkopuolista vaikutusta ja varmistamaan, että käytössä on tähän tarvittavat mekanismit.
Elintarviketurvallisuusviranomainen turvaa luotettavilla toimilla ja työskentelykäytännöillä tieteellisen työnsä riippumattomuuden ja ehkäisee eturistiriitoja. Nämä toimet ja käytännöt on selitetty asiakirjassa EFSA’s policy on independence (EFSAn riippumattomuuspolitiikka), joka tarkistettiin kesäkuussa 2017. Politiikassa noudatetaan kilpailevien etujen hallinnasta annetussa päätöksessä esitettyjä sääntöjä.
Hyvät riskinarviointikäytännöt
EFSA on laatinut kattavan joukon hyviä riskinarviointikäytäntöjä, jotka ohjaavat sen tiedekomitean ja tiedelautakuntien toimintaa. EFSAn tiedekomitea on lisäksi hyväksynyt joukon riskinarvioinnin läpinäkyvyyttä koskevia suosituksia, joilla varmistetaan, että työ on mahdollisimman avointa. Lisätietoa on täällä.
Kaikki tiedekomitean ja tiedelautakuntien hyväksymät lopulliset tieteelliset lausunnot perustuvat yhteiseen harkintaan ja päätöksiin, joihin jokainen jäsen osallistuu tasavertaisesti. Yksikään yksittäinen asiantuntija ei voi vaikuttaa epäasianmukaisesti lautakunnan päätöksiin.
Tieteelliset eroavuudet
Ennen kuin EFSA alkaa laatia tieteellistä lausuntoa, se varmistaa, ettei se turhaan toista jonkin muun vastaavan elimen jo tekemää työtä. EFSA vaihtaa tietoa suunnitelluista riskinarviointitoimista erityisesti jäsenvaltioiden edustajien neuvoa-antavan ryhmän kanssa EFSAn OpenEFSA-portaalissa ja tietokannassa, jossa on tietoa jäsenvaltioiden suunnittelemista riskinarviointitoimista.
Lisäksi EFSA varmistaa huolellisesti ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, onko sen lausuntojen sekä jäsenvaltioiden tai muiden kansallisten, alueellisten tai kansainvälisten elinten tekemän työn välillä tieteellisiä näkemyseroja. Jos tällaisia näkemyseroja havaitaan, EFSAlla on menettely kiistanalaisten kysymysten selventämistä ja/tai ratkaisemista varten. Se on kuvattu EFSAn perustamisasetuksen 30 artiklassa ja neuvoa-antavan ryhmän antamissa hyviä käytäntöjä koskevissa ohjeissa. Vuosina 2006–2018 havaittiin ja käsiteltiin 13 tapausta, joissa oli mahdollisia näkemyseroja.
Tieteellisten asiantuntijoiden valinta
Tiedekomitean, tiedelautakuntien ja niiden työryhmien jäsenet sekä EFSAn työhön osallistuvat muut ulkopuoliset asiantuntijat valitaan tieteellisen pätevyyden ja asiantuntemuksen perusteella soveltamalla objektiivisia ja läpinäkyviä kriteerejä. Valintaprosessin aikana tarkastellaan hakijoiden ilmoittamia sidonnaisuuksia ja varmistetaan, ettei eturistiriitoja synny (katso jäljempänä).
Kilpailevien etujen hallinta
EFSA seuloo järjestelmällisesti asiantuntijoiden toimittamien sidonnaisuusilmoitusten tiedot ja arvioi, muodostaako ilmoitettu sidonnaisuus eturistiriidan. Sidonnaisuusilmoitusten seulontaprosessin koordinoinnista ja validoinnista vastaavat EFSAn oikeudelliset ja varmennuspalvelut.
EFSAn johtokunta hyväksyi kesäkuussa 2017 uuden riippumattomuuspolitiikan, johon on lisätty useita turvatoimia. Tarkistetussa politiikassa on:
- Uusi eturistiriidan määritelmä, joka vastaa Euroopan komission viimeksi hyväksymiä asiantuntijakomiteoita koskevia sääntöjä.
- Kattava joukko karenssiaikasääntöjä: ulkopuolisilta asiantuntijoilta evätään automaattisesti EFSAn tiedelautakuntien tai työryhmien jäsenyys, jos he ovat edellisten kahden vuoden aikana olleet töissä EFSAn toimialalla toimivissa organisaatioissa tai konsultoineet tai antaneet tieteellistä neuvontaa tällaisille organisaatioille. Karenssiaikoja sovelletaan myös asiantuntijoihin, jotka ovat saaneet tutkimusrahoitusta (jonka määrä on yli 25 % koko tutkimusrahoituksesta) tällaisilta organisaatioilta.
- Vaatimus siitä, että asiantuntijat ilmoittavat vuotuisten tulojensa osuuden, joka on peräisin mistä tahansa organisaatiosta, elimestä tai yrityksestä, joka toimii EFSAn toimialalla. Nämä tiedot julkaistaan ja niitä hyödynnetään sidonnaisuusilmoitusten arvioinnissa.
- Julkaistu luettelo EFSAn yhteistyöelimistä, joita ovat esimerkiksi kansalliset ja kansainväliset viranomaiset, yliopistot ja tutkimusinstituutit.
- Vertaisarviointikokouksiin osallistuviin jäsenvaltioiden asiantuntijoihin sovelletaan samoja tarkastus- ja läpinäkyvyystoimia kuin lautakuntien asiantuntijoihin.
EFSA on myös laatinut säännöt tämän uuden politiikan toteuttamista varten. EFSA otti kilpailevien etujen hallintaa koskevassa päätöksessä esitetyt säännöt käyttöön 1.7.2018. Uudet säännöt korvaavat kriteerit, joiden perusteella EFSA seuloi sidonnaisuusilmoituksia 30.6.2018 asti ja jotka määritettiin vuonna 2014 eturistiriitoja koskevissa säännöissä.
Elintarviketeollisuuden työntekijöihin sekä elintarviketoimijoihin investoineisiin henkilöihin sovellettavien ehdottomien rajoitusten lisäksi sidonnaisuusilmoitusten arvioinnissa huomioidaan asiantuntijan ilmoittamat sidonnaisuudet suhteessa kyseisen ryhmän toimeksiantoon. Jokaisen toimen seulontakriteerit on esitetty läpinäkyvästi EFSAn kilpailevien etujen hallintaa koskevan päätöksen liitteessä.
EFSA päättää kunkin sidonnaisuusilmoituksen seulonnan tuloksen perusteella, saako kyseinen henkilö osallistua asianomaisen tieteellisen ryhmän toimintaan ja missä tehtävässä (esimerkiksi tiedelautakunnan tai työryhmän puheenjohtajana, varapuheenjohtajana tai jäsenenä).
Ilmoitetut sidonnaisuudet seulotaan säännöllisesti, ja sen lisäksi EFSA tarkastelee säännöllisesti sidonnaisilmoitusten edustavan otannan. Näin valvotaan, että ilmoitukset ovat täydellisiä ja että EFSAn sääntöjä noudatetaan.
Jos havaitaan, että asiantuntija on jättänyt ilmoittamatta oleellista tietoa, jonka perusteella olisi tunnistettu eturistiriita, EFSA voi käynnistää sääntörikkomusta seuraavan menettelyn. Menettelyn perusteella kyseiseen asiantuntijaan voidaan soveltaa yhtä tai useampaa tointa. Jos jotakin toimea sovelletaan, EFSA tarkastaa tieteelliset tuotokset, joiden tuottamiseen kyseinen asiantuntija on osallistunut, ja selventää, missä määrin kyseinen asiantuntija on vaikuttanut lopputulokseen.
Näiden prosessien löydökset raportoidaan johtokunnalle. Vuodesta 2019 lähtien EFSA julkistaa riippumattomuuteen liittyviä toimia koskevan vuosikertomuksen:
Ilmoitukset sidonnaisuuksista
Kaikkien tiedekomitean, tiedelautakuntien ja työryhmien jäsenten täytyy allekirjoittaa ilmoitus sidonnaisuuksista ja sitoutua toimimaan riippumattomasti. Lisäksi heidän on toimitettava vuotuinen sidonnaisuusilmoitus jokaiselle EFSAn ryhmälle, jonka toimintaan he osallistuvat.
Asiantuntijoiden on toimitettava vuotuinen sidonnaisuusilmoitus ennen tieteelliseen ryhmään liittymistä ja päivitettävä ilmoitus vähintään kerran vuodessa ja heti, kun uusia sidonnaisuuksia ilmenee tai aiemmin ilmoitetussa sidonnaisuudessa tapahtuu muutoksia.
Vuotuinen sidonnaisuusilmoitus sisältää yksityiskohtaiset tiedot nykyisistä toimista ja toimista, jotka on saatettu loppuun viiden vuoden sisällä ja jotka kuuluvat seuraaviin luokkiin:
- sijoitukset
- johtava asema
- palvelussuhde
- satunnainen konsultointi
- jäsenyys tieteellistä neuvontaa antavassa tahossa
- tutkimuksen rahoitus
- teollis- ja tekijänoikeudet
- muu jäsenyys tai sidossuhde
- muut oleelliset sidonnaisuudet.
Lisäksi asiantuntijoiden on ilmoitettava mahdolliset muut sidonnaisuutensa suullisesti kokouksen alussa aina osallistuessaan kokoukseen. Jos asiantuntija ilmoittaa sidonnaisuuden suullisesti, EFSAn henkilöstö tarkastaa sen. Jos eturistiriita havaitaan, asiantuntija ei saa osallistua keskusteluun. Sanalliset sidonnaisuusilmoitukset, tarkastuksen tulos tai toteutettu toimi, jonka tarkoituksena on ehkäistä tunnistetun eturistiriidan ilmeneminen, raportoidaan ja dokumentoidaan jokaisen kokouksen pöytäkirjaan.
EFSAn henkilöstö
EFSAn henkilöstö toimii julkisen edun mukaisesti, ja siihen sovelletaan EU:n henkilöstösäännöissä määritettyjä velvollisuuksia, jotka koskevat kaikkia EU:n toimielinten ja virastojen virkamiehiä. Henkilöstön on esimerkiksi toimittava tasapuolisesti ja kunniallisesti, vältettävä eturistiriitoja ja ilmoitettava heti uusista eturistiriidoista. EFSA järjestää henkilöstölleen säännöllisiä tiedotustilaisuuksia, joilla vaalitaan puolueellisuutta suvaitsematonta sisäistä toimintakulttuuria.
EFSA vaatii avoinna oleviin tehtäviin hakijoita sekä edustajia ja virkamiehiä täyttämään vuotuisen sidonnaisuusilmoituksen, joka tarkastetaan ennen rekrytointia. Näin varmistetaan, ettei henkilöstön jäseniä osoiteta hankkeisiin, joissa on tunnistettu eturistiriitoja. EFSA julkaisee ylemmän johdon vuotuiset sidonnaisuusilmoitukset verkossa, vaikka sillä ei ole lakisääteistä velvollisuutta tehdä niin.
Hankinnat ja avustusten myöntämismenettely
EFSAn tieteelliseen toimintaan liittyvissä EFSAn julkisissa hankintamenettelyissä edellytetään, että kaikki oikeushenkilöt ja luonnolliset henkilöt toimittavat sidonnaisuusilmoituksen.
Lisäksi EFSA vaatii, että tarjoaja tai avustuksen hakija antaa sidonnaisuusilmoituksen hankkeeseen oletettavasti osallistuvan ryhmän jokaisesta jäsenestä.
EFSA tarkastaa toimitetut sidonnaisuusilmoitukset ja arvioi, muodostaako ilmoitettu sidonnaisuus eturistiriidan kilpailevien etujen hallintaa koskevan päätöksen liitteessä 2 esitettyjen objektiivisten ja läpinäkyvien kriteerien perusteella. Jos eturistiriita tunnistetaan ja tarjoaja tai avustuksen myöntämismenettelyyn osallistuva henkilö ei pysty estämään eturistiriitaa tai ehdottamaan soveltuvaa vaihtoehtoista asiantuntijaa, kyseinen tarjoaja tai osallistuja suljetaan pois.
Asiakirjat
- EFSA’s Policy on Independence (2017)
- Decision of the Executive Director on Competing Interest Management
- Rules on selection, appointment and operations of the Scientific Committee, Scientific Panels and of their Working Groups
- Deloitte 2017 ex post evaluation on EFSA’s policy on independence and scientific decision making processes