Skip to main content

Διεθνής συνεργασία

Τα ζητήματα ασφάλειας των τροφίμων συχνά αποτελούν παγκόσμια ζητήματα. Το διεθνές εμπόριο, τα ταξίδια, η μετανάστευση, ακόμη και η κλιματική αλλαγή μπορούν να επηρεάζουν τη ρύθμιση της ασφάλειας των τροφίμων σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η EFSA έχει αναπτύξει στενές επαφές συνεργασίας με οργανισμούς τροφίμων σε διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς.

Διεθνείς οργανισμοί

Η EFSA παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξη για την τήρηση των διεθνών της δεσμεύσεων, μέσω της παροχής επιστημονικών και τεχνικών συμβουλών κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών που σχετίζονται με τον Κώδικα Τροφίμων.

Τρίτες χώρες

Η EFSA συνεχίζει την ανάπτυξη σχέσεων με τους ομολόγους της ανά την υφήλιο.

  • Ορισμένες φορές αυτό επιτυγχάνεται μέσω επίσημων συμφωνιών με ρυθμιστικούς οργανισμούς οι οποίοι διαθέτουν εντολή για τη διεξαγωγή αξιολογήσεων κινδύνου, όπως λ.χ. οργανισμοί οι οποίοι βρίσκονται στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Νέα Ζηλανδία και στις ΗΠΑ.
  • Η συνεργασία με ομολόγους σε πολλές άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Κορέας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης και της Ταϊβάν) αναπτύσσεται μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, προγραμμάτων εργασίας και απόψεων σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων.

Διεύρυνση της ΕΕ

Πριν από την προσχώρησή της στην ΕΕ, η υποψήφια χώρα πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις. Τα ζητήματα ασφάλειας των τροφίμων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ.

  • Η EFSA συνεργάζεται με τις χώρες οι οποίες είναι υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ από το 2005. Επί του παρόντος, υποψήφιες χώρες είναι οι εξής: Μαυροβούνιο, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Σερβία, Τουρκία και Αλβανία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο* διαθέτουν καθεστώς δυνάμει υποψηφίων.
  • Πραγματοποιούνται εκτενείς επαφές μεταξύ της EFSA και των αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων των εν λόγω χωρών στο πλαίσιο των προενταξιακών προγραμμάτων της EFSA που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ). Τα προγράμματα αποσκοπούν στην αύξηση της ετοιμότητας των εθνικών αρχών για ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία τους με την EFSA ως πλήρη μέλη της ΕΕ.

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1244 και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη Διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Έγγραφα

Ευρωπαϊκή γειτονία

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) της ΕΕ. Η ΕΕ συνεργάζεται με τους νότιους και ανατολικούς γείτονές της μέσω της ΕΠΓ για την επίτευξη της στενότερης δυνατής πολιτικής σύνδεσης και του μεγαλύτερου δυνατού βαθμού οικονομικής ολοκλήρωσης.

  • Η ενημέρωση των γειτονικών χωρών σχετικά με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας των καταναλωτών -συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης- και την ελεύθερη κυκλοφορία των τροφίμων/ζωοτροφών αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για την προστασία των καταναλωτών και την παράλληλη προώθηση του περιφερειακού εμπορίου. Απαιτούν πληροφορίες σχετικά με την EFSA, την αξιολόγηση του κινδύνου και την ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο, καθώς και το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας των τροφίμων, ώστε να ευθυγραμμίσουν τα συστήματά τους, στο μέτρο του δυνατού, με τα συστήματα της Ευρώπης.
  • Η EFSA άρχισε να συνεργάζεται με τις γειτονικές χώρες της ΕΕ μέσω του προγράμματος που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης (ENPI) τον Φεβρουάριο του 2014. Μέσω του προγράμματος αυτού η EFSA επιδιώκει ενεργά τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στο έργο της των παρακάτω χωρών: Αλγερία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Αίγυπτος, Γεωργία, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μολδαβία, Μαρόκο, Παλαιστίνη**, Τυνησία και Ουκρανία.

** Η ονομασία αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και δεν θίγει τη θέση κάθε κράτους μέλους επί του ζητήματος

Έγγραφα