Skip to main content

Bevoegde organisaties in de lidstaten

Ruim driehonderd universiteiten, instellingen, overheidsorganen en ‑instanties en andere wetenschappelijke instanties vormen momenteel een netwerk van organisaties van de lidstaten die actief zijn op gebieden die tot de opdracht van EFSA behoren.

EFSA bevordert banden tussen deze organisaties door de coördinatie van gezamenlijke activiteiten, de uitwisseling van informatie en de ontwikkeling en uitvoering van gezamenlijke wetenschappelijke projecten. Door deze netwerken wordt de uitwisseling van expertise en beste praktijken op deze wetenschappelijke gebieden verder gestimuleerd.

Bevoegde organisaties in de lidstaten voeren verschillende taken uit ter ondersteuning van de werkzaamheden van EFSA, waaronder voorbereidend werk voor wetenschappelijke adviezen, wetenschappelijke en technische bijstand, gegevensverzameling en het identificeren van opkomende risico’s. Voor sommige van deze taken is financiering beschikbaar in de vorm van subsidies.

Alleen organisaties die op de lijst van bevoegde organisaties (ook wel bekend als de artikel 36-lijst) staan komen voor subsidies in aanmerking. De vaststelling van de lijst van door de lidstaten aangewezen bevoegde organisaties is verplicht op grond van artikel 36 van de oprichtingsverordening van EFSA.

In 2019 werd de lijst van bevoegde organisaties hernieuwd en werden er een nieuw proces en een nieuw instrument toegepast.

De lijst wordt doorlopend bijgewerkt. De landen die organisaties voor de lijst mogen aanwijzen, zijn de EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen.

Hieronder staan antwoorden op een aantal van de meest gestelde vragen. Neem voor meer informatie contact op met uw nationale contactpunt van EFSA of met EFSA (cooperation.article36 [at] efsa.europa.eu (cooperation[dot]article36[at]efsa[dot]europa[dot]eu)).

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn “bevoegde organisaties”?

De term is afkomstig uit artikel 36 van de oprichtingsverordening van EFSA (Verordening (EG) nr. 178/2002); daarom worden deze organisaties ook wel “artikel 36-organisaties” genoemd.

Organisaties kunnen als bevoegde organisaties worden beschouwd als zij:

  • actief zijn op gebieden die tot de opdracht van EFSA behoren;
  • voldoen aan een reeks toelatingscriteria en bijvoorbeeld onafhankelijkheid en wetenschappelijke expertise kunnen waarborgen; en
  • door een lidstaat zijn aangewezen voor opname op de lijst van bevoegde organisaties.

2. Hoe wordt een organisatie aangewezen door een lidstaat?

Organisaties die voldoen aan de toelatingscriteria die zijn vastgelegd in de uitvoeringsbepalingen (Verordening (EG) nr. 2230/2004) kunnen door de lidstaten worden aangewezen voor opname op de lijst. De nationale contactpunten van EFSA helpen de organisaties in hun land bij het proces van aanwijzing. De raad van bestuur van EFSA werkt de lijst van bevoegde organisaties regelmatig bij op basis van input van de lidstaten.

3. Hoe wordt de lijst bijgewerkt?

De raad van bestuur van EFSA werkt de lijst van bevoegde organisaties doorlopend bij. Het doel is om de lijst actueel te houden, door nieuwe door de lidstaten aangewezen organisaties op te nemen en ingetrokken organisaties te verwijderen, zodat deze gebruikt kan worden om netwerken op te zetten.

De nationale contactpunten van EFSA ondersteunen en faciliteren het bijhouden van de lijst op nationaal niveau.

4. Wat is de rol van het contactpunt bij het bijwerken van de lijst?

Contactpunten hebben de taak het beheer van de lijst van bevoegde organisaties op nationaal niveau te faciliteren en ondersteunen.

De nationale contactpunten van EFSA onderhouden specifiek contact met de organisaties en andere spelers in hun land om:

  • actief contact te onderhouden met het netwerk van bevoegde organisaties;
  • informatie over een organisatie te verzamelen om de nalevingscontrole op nationaal niveau uit te kunnen voeren;
  • de nalevingscontrole op nationaal niveau te faciliteren;
  • de aanwijzingsprocedure op nationaal niveau te ondersteunen;
  • EFSA te vragen toezicht uit te oefenen op de bijwerking van de lijst van bevoegde organisaties voor hun land.

5. Binnen welke termijnen moet de lijst worden bijgewerkt?

De opname van nieuwe organisaties op de lijst wordt goedgekeurd door de raad van bestuur van EFSA, die regelmatig – vier keer per jaar – bijeenkomt. Wanneer er nieuwe organisaties worden aangewezen of substantiële wijzigingen in de lijst worden aangebracht, moet de permanente vertegenwoordiging van het land bij de EU in Brussel dit ten minste één maand voor de vergadering van de raad van bestuur melden bij EFSA.

Organisaties kunnen hun contactgegevens rechtstreeks online bijwerken.

6. Wat moet een organisatie doen als zij ook op de lijst wil staan?

Een organisatie die op de lijst wil komen moet contact opnemen met het nationale contactpunt, dat uitleg zal geven over de procedure.

De contactgegevens van de contactpunten zijn hier op de EFSA-website te vinden.

7. Wat moet een bevoegde organisatie op de lijst doen als er wijzigingen bij de organisatie plaatsvinden?

Indien er sprake is van wijzigingen bij de organisaties op de lijst, moet het desbetreffende contactpunt hiervan onmiddellijk op de hoogte worden gebracht. Het contactpunt kijkt om wat voor veranderingen het gaat en biedt ondersteuning bij het in gang zetten van de betreffende procedures.