Skip to main content

Αρμόδιοι οργανισμοί στα κράτη μέλη

Περισσότερα από 300 πανεπιστήμια, ινστιτούτα, κυβερνητικοί, δημόσιοι και άλλοι επιστημονικοί φορείς συγκροτούν επί του παρόντος ένα δίκτυο οργανισμών των κρατών μελών που δραστηριοποιούνται σε τομείς συναφείς με εκείνους της αποστολής της EFSA.

Η EFSA προωθεί τη σύναψη δεσμών μεταξύ των οργανισμών αυτών μέσω του συντονισμού των κοινών δραστηριοτήτων, της ανταλλαγής πληροφοριών, της ανάπτυξης και της υλοποίησης κοινών επιστημονικών έργων. Η δικτύωση αυτή ενισχύει περαιτέρω την ανταλλαγή εμπειρογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε αυτούς τους επιστημονικούς τομείς.

Οι αρμόδιοι οργανισμοί των κρατών μελών εκτελούν για την υποστήριξη του έργου της EFSA διάφορα καθήκοντα, όπως μεταξύ άλλων προπαρασκευαστικές εργασίες για τις επιστημονικές γνώμες, παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας, συλλογή δεδομένων και προσδιορισμό των αναδυόμενων κινδύνων. Ορισμένα από αυτά τα καθήκοντα είναι δυνατόν να υποστηριχθούν οικονομικά, με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Επιλέξιμοι για τη λήψη επιχορηγήσεων είναι μόνο οι οργανισμοί του καταλόγου αρμόδιων οργανισμών(επίσης γνωστού ως καταλόγου του άρθρου 36). Η κατάρτιση του καταλόγου των αρμόδιων οργανισμών που ορίζουν τα κράτη μέλη απαιτείται δυνάμει του άρθρου 36 του ιδρυτικού κανονισμού της EFSA.

Το 2019 ο κατάλογος αρμόδιων οργανισμών ανανεώθηκε, μέσω της εφαρμογής μιας νέας διαδικασίας και ενός εργαλείου.

Ο κατάλογος επικαιροποιείται σε συνεχή βάση. Οι χώρες που είναι επιλέξιμες για να ορίζουν οργανισμούς για ένταξη στον κατάλογο είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ισλανδία και η Νορβηγία.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον εθνικό σας εστιακό πόλο της EFSA ή την EFSA (cooperation.article36 [at] efsa.europa.eu (cooperation[dot]article36[at]efsa[dot]europa[dot]eu)).

Συχνές ερωτήσεις

1. Τι είναι οι «αρμόδιοι οργανισμοί»;

Ο όρος προήλθε από το άρθρο 36 του ιδρυτικού κανονισμού της EFSA (κανονισμός 178/2002), και για αυτόν τον λόγο οι οργανισμοί αυτοί είναι γνωστοί και ως «οργανισμοί του άρθρου 36».

Οι οργανισμοί μπορούν να θεωρηθούν αρμόδιοι οργανισμοί εφόσον:

  • δραστηριοποιούνται σε τομείς συναφείς με εκείνους της αποστολής της EFSA·
  • πληρούν ένα σύνολο κριτηρίων επιλεξιμότητας, για παράδειγμα εφόσον διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη· και
  • έχουν οριστεί από κράτος μέλος για καταγραφή στον κατάλογο αρμόδιων οργανισμών.

2. Με ποιον τρόπο ορίζει κάποιο κράτος μέλος κάποιον οργανισμό;

Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν για καταγραφή στον κατάλογο οργανισμούς οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που καθορίζονται στους κανόνες εφαρμογής (τον κανονισμό 2230/2004). Οι εθνικοί εστιακοί πόλοι της EFSA υποστηρίζουν τους οργανισμούς των χωρών τους κατά τη διαδικασία ορισμού τους. Το διοικητικό συμβούλιο της EFSA επικαιροποιεί τακτικά τον κατάλογο των αρμόδιων οργανισμών με βάση αυτά τα στοιχεία που παρέχουν τα κράτη μέλη.

3. Με ποιον τρόπο επικαιροποιείται ο κατάλογος;

Ο κατάλογος των αρμόδιων οργανισμών επικαιροποιείται συνεχώς από το διοικητικό συμβούλιο της EFSA. Στόχος είναι η διαρκής επικαιροποίηση του καταλόγου ώστε να είναι χρήσιμος για τη δικτύωση, μέσω της καταγραφής νέων οργανισμών που ορίζουν τα κράτη μέλη και της διαγραφής οργανισμών οι οποίοι έχουν αποσυρθεί.

Οι εθνικοί εστιακοί πόλοι της EFSA υποστηρίζουν και διευκολύνουν την τήρηση του καταλόγου σε εθνικό επίπεδο.

4. Ποιος είναι ο ρόλος του εστιακού πόλου όσον αφορά την επικαιροποίηση του καταλόγου;

Οι εθνικοί εστιακοί πόλοι της EFSA είναι επιφορτισμένοι με τη διευκόλυνση και την υποστήριξη της διαχείρισης του καταλόγου των αρμόδιων οργανισμών σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, οι εθνικοί εστιακοί πόλοι της EFSA έρχονται σε επαφή με τους οργανισμούς και άλλους παράγοντες στη χώρα τους με σκοπό:

  • τη διατήρηση ενεργών επαφών με το δίκτυο των αρμόδιων οργανισμών·
  • τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με κάποιον οργανισμό, ώστε να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος συμμόρφωσης σε εθνικό επίπεδο·
  • τη διευκόλυνση του ελέγχου συμμόρφωσης σε εθνικό επίπεδο·
  • την υποστήριξη της διαδικασίας ορισμού σε εθνικό επίπεδο·
  • την επικοινωνία με την EFSA για την εποπτεία της διαδικασίας επικαιροποίησης του καταλόγου των αρμοδίων οργανισμών όσον αφορά τη χώρα τους.

5. Ποια είναι τα χρονικά πλαίσια για την επικαιροποίηση του καταλόγου;

Η καταγραφή νέων οργανισμών στον κατάλογο εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο της EFSA, το οποίο συνεδριάζει τακτικά τέσσερις φορές το χρόνο. Τυχόν νέοι ορισμοί ή ουσιαστικές τροποποιήσεις όσον αφορά τους οργανισμούς πρέπει να αποστέλλονται στην EFSA από τη μόνιμη αντιπροσωπεία/αποστολή της χώρας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Οι οργανισμοί μπορούν να επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους απευθείας μέσω διαδικτύου.

6. Τι πρέπει να κάνει κάποιος οργανισμός εάν επιθυμεί να ενταχθεί στον κατάλογο;

Οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον κατάλογο πρέπει να επικοινωνούν με τον εθνικό εστιακό τους πόλο, ο οποίος θα τους εξηγεί τη διαδικασία.

Τα στοιχεία επικοινωνίας των εστιακών πόλων είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο της EFSA εδώ.

7. Τι πρέπει να κάνει κάποιος αρμόδιος οργανισμός που βρίσκεται στον κατάλογο εάν έχουν επέλθει μεταβολές όσον αφορά τον οργανισμό;

Εάν έχουν επέλθει οποιεσδήποτε μεταβολές όσον αφορά οργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται στον κατάλογο, θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως ο αντίστοιχος εστιακός πόλος. Ο εστιακός πόλος θα προβεί σε έλεγχο του τύπου των αλλαγών και στην παροχή της ανάλογης υποστήριξης για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών.