Skip to main content

Sidosryhmien osallistaminen

Yhteistyö sidosryhmien kanssa on keskeinen osa EFSAn työtä ja heijastaa EFSAn sitoutumista avoimuuteen, läpinäkyvyyteen ja vuoropuheluun.

Mitkä ovat EFSAn sidosryhmiä?

EFSAn sidosryhmät ovat etujärjestöjä, joilla on intressejä elintarviketurvallisuusviranomaisen työssä tai yleensä elintarvike- ja rehualalla. EFSA jakaa sidosryhmät seitsemään pääryhmään:

Kuluttajaorganisaatiot

KuluttajatOrganisaatiot, joiden ensisijaisena tavoitteena on puolustaa ja edistää kuluttajien etuja.

Kansalaisjärjestöt ja etujärjestöt

environmental_1.pngToimialasta, kaupasta ja liiketoiminnasta riippumattomat muut kuin valtiolliset ryhmät, joiden ensisijainen tavoite on edistää ympäristönsuojelua tai kuluttajien terveyttä ja turvallisuutta. Etujärjestöt saattavat käsitellä laajoja horisontaalisia kysymyksiä, jotka eivät liity suoraan elintarviketurvallisuuteen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tieteen asema päätöksenteossa tai julkisen hallinnon läpinäkyvyys.

Liiketoiminta ja elintarviketeollisuus

Liiketoiminta ja elintarviketeollisuusJärjestöt, jotka ajavat EFSAn työhön liittyvällä teollisuudenalalla toimivien yritysten etuja.

Jakelijat ja hotelli- ja ravintola-ala

Jakelijat ja hotelli- ja ravintola-alaOrganisaatiot, jotka ajavat ruokaa valmistavien, jakelevien ja tarjoilevien sidosryhmien etuja. Tällaisia ovat esimerkiksi tukkumyyjät, vähittäiskauppiaat, hotellit, ravintolat ja ateriapalvelut.

Ammattijärjestöt

AmmattijärjestötOrganisaatiot, jotka edustavat EFSAn elintarviketurvallisuutta ja kansanterveyttä koskevaan tehtävään liittyvillä aloilla työskenteleviä ammattilaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi lääkärit, ravitsemusterapeutit, sairaanhoitajat, farmaseutit ja eläinlääkärit.

Akateeminen yhteisö

Akateeminen yhteisöRyhmät, jotka edustavat tieteellisiä ja teknisiä yhteisöjä, kuten tieteellisiä seuroja, yliopistoja, tutkimuslaitoksia tai muita akateemisia ryhmiä.

Maatalousyrittäjät ja alkutuottajat

Maatalousyrittäjät ja alkutuottajatOrganisaatiot, jotka edustavat elintarvikeketjun alkupäässä työskenteleviä. Tällaisia ovat esimerkiksi maanviljelijöiden, kalastajien, metsänhoitajien, jalostajien, mehiläistarhaajien ja puutarhureiden yhdistykset.